LEGASI MASA HADAPAN HARIMAU SELATAN

Pembangunan akar umbi adalah perkara lazim yang menjadi keutamaan dalam kesinambungan legasi kejayaan Kelab Bolasepak Johor Darul Ta’zim (JDT). Dengan kesedaran yang kuat atas kepentingan teras jangka hayat Harimau Selatan, segala perancangan terperinci telah diaturkan demi kelancaran perjalanan mengimplementasikan aspirasi tersebut.

Definisi pembangunan akar umbi tanpa tiada perhatian sepenuhnya boleh dianggap sebagai kegagalan. Faktor ini juga dilihat boleh merencatkan perkembangan bakat-bakat muda tanah air untuk terus menyinar.

DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor bersama pengurusan organisasi JDT melihat dengan jelas bahawa masih terdapat banyak kekurangan dan kecacatan dalam modul pembangunan akar umbi di Malaysia.

Oleh itu, sekitar tahun 2014 hingga 2015, satu tindakan drastik telah diusahakan oleh baginda iaitu mencari jalan penyelesaian kepada masalah tersebut. Salah satu cara paling cepat, efisien, berkesan dan pantas adalah dengan membuat kolaborasi bersama kelab terbaik luar negara dalam melaksanakan modul paling terbaik untuk projek pembangunan akar umbi JDT.

CETAK BIRU KEPAKARAN BORUSSIA DORTMUND

Imbas kembali, kehadiran Pengarah Pembangunan Belia Borussia Dortmund, Mr Edwin Boekamp untuk bertemu DYAM Tunku Mahkota Johor yang mana ketika itu masih lagi menyandang jawatan Presiden Persatuan Bolasepak Negeri Johor pada tarikh 16 dan 17 Oktober 2014 telah menjadi titik tolak bermulanya perkara-perkara positif pembangunan bola sepak negeri Johor.

Antara perancangan yang dibincangkan adalah perkembangan bakat-bakat muda yang berpotensi seawal usia 9 hinggalah ke usia 18 tahun. Satu memorandum persefahaman antara Borussia Dortmund dan Kelab Bolasepak Johor Darul Ta’zim (JDT) juga telah ditandatangani oleh Ketua Pegawai Eksekutif Borussia Dortmund lantas menjadikan JDT sebagai kelab Asia pertama menjalin kerjasama dengan gergasi bola sepak Jerman tersebut.

Jalinan usahasama antara kedua-dua kelab itu melibatkan perkongsian kelestarian projek akar umbi, kepakaran, maklumat latihan serta taktikal.

Saya berbesar hati dengan kerjasama jangka panjang ini dan teruja untuk melihat masa depan bakat-bakat muda negara dalam sukan bola sepak. Sasaran kerjasama ini bukan sekadar kejayaan yang dilakar JDT, tetapi lebih daripada itu iaitu usaha pembangunan bola sepak di peringkat akar umbi.”- DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor

USAHA YANG BERTERUSAN

Rentetan dari kejayaan kerjasama dengan kelab gergasi Jerman, Borussia Dortmund, langkah baginda tidak berhenti di situ. Sekitar akhir tahun 2015, DYAM Tunku Mahkota Johor telah memulakan pula lawatan ke atas pemilik dan pengurusan kelab Valencia CF di Sepanyol bagi membincangkan kerjasama yang bakal dijalinkan antara kedua-dua kelab berkenaan. Sudah tentu, pembangunan akar umbi menjadi agenda utama dalam intipati pertemuan tersebut.

Setelah itu, umpama misi serampang dua mata, baginda juga berjaya membuat pertemuan bersama pihak pengurusan Barcelona FC serta melakukan kunjungan hormat ke atas Presiden Real Madrid CF, Florentino P’rez.

Tidak cukup dengan itu, sebelum berangkat pulang ke Johor, bagai bulan jatuh keriba, ketika singgah di Perancis, DYAM Tunku Mahkota Johor telah mengadakan satu pertemuan bersama Naseer Al-Khela-fi, Presiden Paris St Germain.

Segala pertemuan dengan kelab-kelab terkemuka dunia ini telah membawa khabar baik dalam pembinaan empayar kelab kebanggaan rakyat Johor ini. DYAM Tunku Mahkota Johor mendedahkan bahawa perbincangan tersebut telah memberi peluang meluas kepada organisasi JDT untuk membuat jaringan usahasama dalam jangka masa yang panjang.

HASIL YANG MULA DITUAI

Hasil kerjasama dan perkongsian maklumat dari kelab-kelab terkemuka dunia tersebut, sekitar tahun 2016, JDT juga telah mendapat suntikan modul-modul latihan yang baharu dalam meningkatkan kualiti permainan setiap pemain yang berada dalam akademi JDT, malah ketika itu, baginda optimis dengan segala usaha yang telah dipergiatkan, ianya pasti akan membuahkan hasil dalam masa tiga tahun akan datang. JDT juga dilihat mempunyai peluang cerah dalam memproduksikan bakat-bakat baru yang berkualiti di masa hadapan.

Tiga tahun, saya optimis segala usaha kita akan membuahkan hasil”- DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor

Benar, ianya benar-benar menjadi realiti, sekitar tahun 2018, bakat-bakat muda JDT dibawah akademi JDT mula menunjukkan taring, skuad bawah-14, bawah-15 dan bawah 18 telah memonopoli kejuaraan kebangsaan manakal JDT bawah-13 pula memenangi kejuaraan antarabangsa apabila mendominasi kejohanan ‘JSSL International Professional 7s’ di Singapura.

Pada tahun 2019, Akademi JDT terus menjadi igauan ngeri pasukan-pasukan muda tanah air apabila menambahkan lagi rekod kejuaraan setelah skuad akademi JDT bawah-12, bawah-14 dan bawah-17 merangkul kejuaraan peringkat kebangsaan manakala JDT bawah-15 dan bawah-16 berjaya menguasai persaingan lebih mencabar setelah masing-masing gah menjulang kejuaraan SingaCup 2019 dan International Challenge Cup 2019.

Akhir kata, ini adalah detik-detik kesinambungan legasi unggul JDT. Satu naratif gemilang yang tidak akan berhenti. Sebuah aspirasi yang bukan sekadar kata-kata yang berjaya diimplementasikan oleh DYAM Tunku Mahkota Johor terhadap pembangunan akar umbi yang kini jelas menampakkan impak positif, produktif malah progresif seiring dengan perkembangan JDT.

Masa depan bola sepak negara bergantung kepada pembangunan akar umbi,”- DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
  •  
  •  
  •  
  •  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*